top of page
Buscar
  • Foto del escritorWowbook

Els enquadernadors del segle XX


Les enquadernacions franceses del segle XX són una autèntica meravella. Vesteixen els textos literaris d’una manera tant indispensable que formen un únic objecte-text-pensament que atrau no només els lectors sinò també els que cerquen emocions visuals i sensorials.

Aquestes enquadernacions acompanyen textos de Paul Verlaine, de Jean Paul Sartre, de Blaise Cendrars o de Raymond Queneau i fan plegats un tàndem fantàstic.

A continuació us mostrem alguns exemples d’aquest tàndem entre autor i artista/es:

L’enquadernació de l’obra Semainier d’amour poema inèdit de Wener Lambersy realitzat per l’enquadernadora Claude-Adélaïde Bremond.

Un altre exemple d’aquesta col·laboració és l’obra Le Cimetière marin de Paul Valéry, enquadernat per Paul Bonet.

Adjuntem la descripció en francès d’aquesta enquadernació sublim: «Maroquin bleu nuit mosaïqué de rectangles de différents tons de bleus et de verts, large pastille de maroquin rouge, filets ondulés dorés, blancs et argentés, dos lisse avec titre en long, doublure et garde de daim anthracite, tranches dorées, couverture et dos. Chemise et étui (Carnets, n° 1132)».

En altres ocasions les col·laboracions són triples, com en el cas de l’obra Vipère au poing d’Hervé Bazin que incorpora litografies d’André Minaux i l’enquadernació va ser realitzada per J.P. Baudrillart amb pell de serp.

Així mateix també l’obra de Léon-Paul Fargue Illuminations nouvelles que conté litografies i dibuixos de Raoul Dufy amb estoig i enquadernació d’Henri Mercher.

Podeu escoltar un extracte del programa radiofònic Radioscopie dels 70’ en el qual el periodista Jacques Chancel entrevistava a Henri Mercher, enquadernador d’art. Podeu accedir-hi a través del lloc de l’INA (Institut National de l’Audiovisual) a l’adreça següent: <http://www.ina.fr/art-et-culture/beaux-arts/video/PHD99226292/henri-merchier-relieur-d-art.fr.html>

Per acabar i abans que no ens agafi la síndrome de Stendhal, us explicarem que un llibre enquadernat segons explica Giulia Bologna, autora del llibre La reliure d’art, editat per Gründ l’any 1999, «constitueix a la vegada un objecte cultural i una obra d’art» i és aquest doble estatut el que ha permès a través dels temps fascinar als prínceps, als dignataris religiosos, als mecenes i als bibliòfils, però aquesta fascinació va més enllà, no cal ser un bibliòfil, simplement cal emocionar-se per les coses maques. Tots els essers humans tenen la facultat de gaudir de la bellesa i de recordar-la.

Adjuntem una llista de noms que si teniu ganes de posar-vos una mica amb el tema de la enquadernació d’art haureu de recordar. N’hi ha molts més, però cura que enganxa!!!

ALIX Hélène, ALIX Jean-Bernard, AMAND Henri, AMELINE Paule, BAUDRILLART J-P, CARAYON Emile, CHAMPS Victor, CLAESSENS et Fils CRETTE Georges, CREUZEVAULT Henri, CUZIN Adolphe, HONNELAITRE Claude, HUSER Georges, JOLY Fils, KIEFFER Michel, KIEFFER René, LALIQUE René, LANGRAND A. & J, LANOE Charles, LAVAUX Adrien MEUNIER Charles, MIGUET Jean-Paul et Colette, POLACK Bérengère, SAINTU Simone, WEILL Lucie, ZAEHNSDORF Joseph-William, ZENDEL Joseph.

16 visualizaciones0 comentarios
bottom of page