top of page
Buscar
  • Foto del escritorWowbook

El racó dels tresors


En aquesta ocasió us descobrim un tractat d’una gran importància bibliòfila que fa referència a una professió mítica i molt sovint no suficientment valoritzada, la de bomber.

Malauradament cada estiu són moltes les seves intervencions als nostres boscos, però també fan nombroses intervencions en tot tipus de problemes i de conflictes que els fan imprescindibles.

Un llibre magnífic i rar, en aquest cas la seva raresa s’atribueix als pocs exemplars que es poden trobar i també pel fet de ser un dels primers tractats espanyols dedicats a la extinció d’incendis i a l’ofici de bomber, només precedit pel Manual completo del zapador bombero o Lecciones teórico-prácticas para la extinción de los incendios (Madrid, 1849), només de 110 pàgines.

El document que us descobrim és una obra que detalla l’organització i l’administració, extremadament detallada, del cos de bombers de Barcelona així com l’entrenament físic que havien de seguir, els uniformes, l’equipament i les maniobres específiques que havien de fer servir per tal de salvar a les víctimes dels incendis.

El llibre en qüestió és:

Rovira Trias, Antonio. Tratado de la estinción de incendios. Barcelona : Imprenta de la Publicidad, 1856. VIII, 280 p., [14] f. de làm. pleg. : il., taules ; 22 cm. Enquadernació d’època, mitja pell, llom llis ornat en or.

A la imatge del costat podeu veure la seva portada.

El llibre amb petits gravats intercalats en el text, conté 14 fulls de làmines dibuixades per l’autor representant els uniformes, eines, maniobres sobre el terreny, evacuació de víctimes, etc.

El seu autor, l’arquitecte català Antonio Rivera i Trias (1816-1889), demostrà un coneixement del tema ja que va ser membre del primer cos de bombers de Barcelona l’any 1835 i director facultatiu en diferents períodes.

Antoni Rivera i Trias fou una personalitat important en la societat barcelonina del segle xix, autor de nombrosos edificis públics com el mercat de la Concepció, el Born i el de la Barceloneta, el seu projecte urbanístic per Barcelona era unànime per part del Consell Municipal de la ciutat, però finalment el govern de Madrid decidí proposar el projecte visionari d’Idelfons Cerdà per construir el cèlebre barri de l’Eixample.

Imatge DP: By Ssola (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or Public domain], via Wikimedia Commons

25 visualizaciones0 comentarios
bottom of page