top of page
Buscar
  • Foto del escritorWowbook

Alícia... al món dels llibres. 150 anys


Si hi ha un personatge en torn del qual hi ha hagut moltíssimes edicions és el d’Alícia al país de les meravelles. Són sobretot les edicions il·lustrades d’aquest conte les que han de merèixer la atenció dels enamorats dels llibres bonics.

El 2015, fa 150 anys del naixement d’aquesta historia màgica, 150 anys d’aquell passeig pel bosc, d’aquella caiguda al fons del forat d’un conill que desemboca cap un món màgic. La història neix d’un moment real, Lewis Carroll, l’autor, passejava per el riu Thames amb tres noies, l’Alice, la Lorina i Edith Liddell i li varen demanar a l’Alice d’explicar una història que Carroll va seguir escrivint captivat per la imaginació desbordant d’aquella nena.

Una història que avui en dia s’ha traduït a 97 llengües i que encara s’edita. Conte magnífic que segueix captivant infants i adults.

Alícia al país de les meravelles no només és un text, també molt ràpidament l’acompanyaran unes il·lustracions, celebres totes elles.

L’il·lustrador de la primera edició -1865- es deia Sir John Tenniel, guardonat per la reina gràcies a les seves talentoses prestacions al carbó, com a il·lustrador. Un altre il·lustrador molt cèlebre va ser Sir Arthur Rackham (vegeu imatge a continuació), conegut per signar les il·lustracions de la primera edició del segle XX, concretament la del 1907. L'any 1916, Margaret Tarrant il·lustra una preciosa edició publicada per els editors londinencs Ward & Lock Ltd. Tarrant és una il·lustradora coneguda de contes de fades i té un traçat fràgil que transmet a la perfecció la idea de la irrealitat.

Imatge en Domini Públic

L'any 1922, Gwynedd Hudson es va fer molt famós i es va encarregar d’il·lustrar una edició molt memorable, de Hodder & Stoughton. La quantitat de publicacions amb la participació de il·lustradors famosos és incessant fins l'any 1969, any on els editors de Random House/Maecenas Press proposen d’incloure unes il·lustracions molt interessants i del tot surrealistes de la mà del ja molt famós Salvador Dalí, impressionant!

Sembla com si aquest conte no pogués existir sense totes aquestes interpretacions visuals. De fet qualsevol de nosaltres, per poc que dibuixi, té ganes de plasmar aquell món on parlen els arbres i els animals, un univers de foscors i de clarors sobtades. Alícia al país de les meravelles és també un llibre en blanc que bé podria acollir totes les nostres aspiracions.

Felicitats Alícia!

9 visualizaciones0 comentarios
bottom of page