top of page
Buscar
  • Foto del escritorWowbook

El llibre és també un objecte?


A Wowbook estem convençudes que el llibre és també un objecte, és a dir, que té l’autoritat material de l’objecte, s’imposa en l’espai i el que és més increïble és que perdura en ell deixant el rastre semblant al d’una existència humana. No hi ha llibre sense existència humana.

Entre l’objecte i l’ésser humà hi ha una relació intrínseca i meravellosa. La relació que existeix entre la matèria del llibre i l’ésser humà és una relació sensible, on els sentits són suscitats, cosa que permet el despertar de les emocions.

Des de Wowbook, volem dedicar una entrada al nostre blog a experiències visuals i sensuals on donem cabuda a les emocions i a la necessitat de deixar-les anar perquè es puguin expressar.

Si declinem els anys en moments, en mirades, en paraules úniques, en carícies i somriures, el temps esdevindrà el que decidirem fer-ne, i el convertirem no tant en un enemic, una llei injusta a la qual ens hem de sotmetre sinó en el millor aliat de les nostres vides.

La nostra reflexió s’estructura entorn de tres propostes:

1. Podríem començar el nostre viatge admirant les fotografies de Reinhard Görner, fotografies de biblioteques, que sap transformar en veritables catedrals.

Des del 2008 aquest fotògraf especialitzat en arquitectura fotografia biblioteques, en total són una seixantena de fotografies. El que vol captar el fotògraf és un ambient específic «són uns indrets on regna la calma permetent una profunda concentració». La estètica de les seves fotografies es basa en llums naturals, efectes de simetries i absència de presència humana. Vol transmetre a l’espectador un estat de serenitat absoluta, o millor dit vol comunicar la sensació de la pau i l’emoció que suscita.

2. També volem presentar la feina d’un altre fotògraf especialitzat en llibres Jean Marc Godes, que només fotografia llibres. Per a ell, els llibres són l’objecte d’art per excel·lència amb una presència interactiva. Les seves imatges porten moviment, i el moviment el porten els llibres. Té una sèrie anomenada Livres en vie (llibres en vida). La convicció de Godes és que els llibres tenen un poder en tant que organismes vius portadors de històries personals i col·lectives, també els llibres ens obliguen a calmar-nos, ens eleven però a l’hora ens mantenen connectats amb el sòl i amb la realitat, els llibres són instruments potents de llibertat perquè ens obren constantment horitzons i estimulen el pensament.

Les seves fotos contenen un realisme màgic que permet tot tipus d’interpretacions i fan treballar la nostra imaginació sense la qual no seriem éssers humans.

3. Hi ha llibres tant antics, tant sublims que amb el temps s’han convertit en objectes. És una de les metamorfosis més increïbles de la historia. El temps transforma en obra d’art els llibres antics. Observeu el que ens proposa la BnF, fullejar edicions manuscrites excepcionals, descobrir els detalls i viatjar en les imatges submergits en el món dels contes i dels relats.

Gràcies a aquestes imatges, podem entrar físicament en el cor del llibre i entendre com el llibre té la capacitat de transformar-se en objecte que convida la nostra imaginació. La proposta d’exposició de la Bibliothèque Nationale de France ens permet tocar els llibres, cosa prohibida a les exposicions que no siguin virtuals. Les exposicions de llibres d’art, llibres únics o llibres antics solen posar a distància els llibres en comptes d’apropar-los al públic cosa que es contradiu amb l’esperit del llibre que està concebut per cabre a les mans del ésser humà per tal de compartir una intimitat absolutament necessària perquè pugui establir se una comunicació indispensable al descobriment de l’obra i del seu missatge.

A Wowbook, pensem que no hi ha vida sense llibres, que els hi hem de dedicar els nostres pensaments perquè la seva lluita per sobreviure de vegades es fa dura com la de les espècies en via d’extinció.

Per acabar unes preguntes: som lectors o espectadors?, una exposició de llibres és una sala de lectura o un museu? El llibre és objecte o suport? El llibre acabarà per desaparèixer de les nostres vides?

Ens agradarà molt saber les vostres respostes o si voleu compartir els vostres comentaris.

Enllaços d’interès

64 visualizaciones0 comentarios
bottom of page