top of page
Buscar
  • Foto del escritorWowbook

Bones notícies!


La bibliofília té el vent a favor, però qui ha dit que havia mort?

Segons Livres Hebdo, el sector de la edició ha mostrat una caiguda de 1,7 %, un record una mica trist des de fa 10 anys. Però, ben al contrari la bibliofília, va de meravella.

La bibliofília, a diferencia de la edició, és un mercat discret però no per això hem de pensar que no és actiu, fins i tot podríem afegir que no es tracta d’un mercat mediàtic. És a dir, no se’n parla.

Portem molt de temps, sentint que el negoci o la venda dels llibrers vells, antics o rars, no funciona, que no es venen llibres i que no es compren. Però, i si simplement no fos veritat?

Drouot, Sotheby’s i Christie’s organitzen constantment vendes i subhastes que posen a la venda immenses biblioteques molt importants. A Christie’s, a tall d’exemple, acaben d’organitzar al juliol una subhasta de l’abundant biblioteca del col·leccionador Paul Destribats, que morí al 2017. Destribats va deixar un conjunt impressionant que reuneix moltíssims exemplars i no només d’autors francesos, és tracta d’un conjunt, de caire del tot universal i que tracta sobretot de surrealisme. Es diu ràpid, però el moviment surrealista és clau,artísticament parlant, sobretot perquè va permetre a les idees de volar cap a la modernitat després d’haver estat engabiades durant segles i alliberant-les de tot tipus de control moral.

Us volem parlar de Paul Destribats, perquè al nostre parer, representa ell sol, el bibliòfil nat, aquell que cerca idees, emocions i sap que les trobarà en els llibres. Encara que la seva trajectòria sigui incomparable, com ell, n‘hi ha molts, que van a les subhastes, que rastregen llibres per internet, que reben ofertes dels llibreters experts i que finalment compren.

Destribats havia comprat, per exemple, el manuscrit d’una obra molt cèlebre anomenada el Diccionnaire abrégé du surrealisme, una meravella. En Paul Destribats, se li deia l’homme-livre (home llibre) tant era indescriptible la seva passió pels llibres, també era un col·leccionador compulsiu de revistes avantguardistes, el que feia la particularitat del Paul era que tot era interessant per ell, fins i tot la obres menys importants, cosa que el convertia en el bibliòfil ideal, aquell que dona importància a tots els llibres fins i tot a aquells que podrien semblar insignificants en un primer moment. Destribats sabia donar sentit a les troballes, sabia incorporar-les al cos temàtica d’una col·lecció.

La biblioteca de Destribats reuneix tot tipus de documents, de molts valors diferents, comprava llibres per 15 euros i altres que superaven fàcilment els 200.000 euros.

Del seu esperit, viu, intuïtiu, tots els que ens agraden els llibres, hauríem de nodrir-nos. Ell tenia unes ganes de llibres com el que té moltes ganes de viure sempre, fins a la seva mort. Els llibres per ell mereixien que un hi dediques una vida sencera. Era un anti conformista, li agradaven les formes d’expressió més subversives, els cartells, els fulletons i els manifests que fins i tot el podien interessar més que les obres d’art.

Estava convençut de la importància del llibre com a objecte de comunicació, convençut del rastre que deixen quan s’obren, ell s’emocionava quan tenia un llibre a les mans. Va trobar un dia un full molt rar on hi havia un fotografia d’André Breton, poeta, fundador del surrealisme, fotografiat per Man Ray i no va poder contenir l’emoció. Els llibres, els cartells, les fotografies eren per ell com una segona pell.

Tal i com explica aquest article, la seva col·lecció estava constituïda per tres grans grups: els llibres, els dossiers que contenien les seves efemèrides, on classifica cronològicament tractes, manifests i cartons d’invitació, i finalment les revistes publicades de 1850 a 1980, arreu del món i vinculades a l’art i a la poesia.

Aquesta darrera part l’ha va vendre a Beaubourg per només 3,8 milions de euros, pagats en el marc d’una llei recent sobre el mecenatge artístic, per el grup Lagardère (líder mundial de la edició). Segons els encarregats d’aquesta transacció important, aquest conjunt mereixeria la classificació de tresor nacional degut a la seva indiscutible importància i al seu valor incalculable.

Als que ens agraden els llibres, portem tots una mica de Paul Destribats en el fons del nostre cor, ell no es va desanimar mai, i hem de fer el possible per mai baixar els braços ni la guàrdia. Som part indesxifrable d’un mercat fascinant que fa moure el coneixement d’un lloc a l’altre, d’una època a l’altra, som garants del viatge que han de fer les idees. Comprant, remenant, emocionant-nos garantim un futur de qualitat per a la humanitat i hem de ser conscients, conscients de lo important que som i de la responsabilitat que tenim.

Molt bona entrada de curs i bones festes de la Mercè.

Per altre banda, podríem començar per visitar i no deixar passar la 68a edició de la Fira del llibre d’ocasió, antic i modern, apunteu els nous horaris d’enguany:

Horari Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern

Del dissabte 21 de setembre fins al 6 d'octubre de 10.00 h - 20.30h

Festius i diumenges d’11h - 20:30h

Lloc: Passeig de Gràcia de Barcelona

68a Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern

94 visualizaciones0 comentarios
bottom of page