top of page
Buscar
  • Foto del escritorWowbook

Enfantina o els llibres antics per els infants.

Tornen a obrir les escoles i de ben segur que no serà un inici de curs escolar com de costum. Hi haurà nens amb mascareta, serà més difícil veure si riuen o ploren, ens privaran dels seus somriures i ens serà més difícils llegir les emocions a les seves cares.

Per tot el que això significarà per ells, volem dedicar el nostre blog d’aquest principi de curs als milers de nens que es reincorporen a l’escola o que ja ho han fet arreu del món. Ho farem parlant d’enfantina, l’apel·lació que en bibliofília fa referència als llibres per a infants com podrien ser per exemple els contes de fades i els reculls il·lustrats.

Totes les nostres infàncies han estat acompanyades de títols tant universals com Aladí i la llàntia meravellosa, la Bella dorment, Pinocchio, Little women, Heidi. Tots aquests contes representen la nostra primera emoció literària però també el súmmum de l’art del llibre perquè reuneixen text i il·lustració. Aquest tàndem ha permès que col·laboressin escriptors i il·lustradors en una entesa molt interessant. Trobem il·lustracions de Doré, de Job, de Rabier en contes escrits pel Charles Perrault. El llibre per a infants reuneix les arts, el text, la imatge i la enquadernació i és un manera d’entendre que el món del llibre exigeix de diverses prestacions i consolida molts oficis que no haguessin existit sense els altres.

Però si hi ha un públic que adora els llibres, és el públic infantil. Els infants tenen una passió pura pels llibres, és una atracció instintiva i només per això no ens podem permetre sacrificar el llibre com a objecte i entitat cultural. En els nens molt petits, la importància del llibre com a objecte és indiscutible. Segons els experts, pels nens fullejar un llibre els hi proporciona un plaer únic i és simplement perquè el llibre com a tal és l’acompanyant perfecte del desenvolupament global (del llenguatge, cognitiu, social i afectiu). Es un objecte que parla, és com una caixeta de la qual surten veus, on els animals prenen la paraula i de tant en tant apareix una que altra bruixa a dir la seva. Es un objecte que conté un món vivent que es tanca i s’obre i es retroba cada vespre, en molt bona companyia generalment. Es una invitació perquè pugui aturar-se el temps i puguin arribar els somnis.

Es doncs incontestable que el llibre és converteix en un gran aliat del creixement de l’infant. Text i imatge van de la mà. Cada paraula fa néixer una imatge i la lectura del conte es desplega com un acordió. Aquesta alternança entre text i imatge facilita l’adquisició del llenguatge, permet a l’infant desenvolupar la seva capacitat d’escoltar i de concentrar-se.

Els il·lustradors d’Europa Central i de l’Est són particularment apreciats en aquest àmbit. Quan parlem d’Enfantina, creiem que és raonable atraure la vostra atenció cap aquests professionals. Us podem parlar per exemple de Josef Lada (1887-1957), pintor i il·lustrador txec.


A Lada l’apassionava crear pels infants, ell deia que tenia la impressió de tornar a viure les emocions de la seva infantesa quan dibuixa per ells de tornar al paisatge que suposa la infància i cap al qual sempre ens agrada tornar.Un dels seus llibres més cèlebres és el gat Mikeš, escrit i il·lustrat per ell.


El primer llibre de Lada es publicà al 1911 i es tracta d’un abecedari acompanyat per moltes imatges. En aquest abecedari, cada lletra està acompanyada d’un curt poema de quatre versos on va sortint la lletra cosa que permet que els nens puguin memoritzar-la més fàcilment, un llibre d’una gran sensibilitat.

La Biblioteca de l’Institut national de recherche pédagogique era abans del 1911 la biblioteca del museu pedagògic creat pel Jules Ferry i en Ferdinand Buisson, seguidament el seu fons ha estat integrat al de la biblioteca de « l’école normale supérieure de Lyon ». S’hi troben moltíssims llibres il·lustrats destinats a la joventut d’aquesta Europa central i de l’Est que ha fet prova d’una extraordinària i molt sòlida tradició en l’àmbit de la il·lustració de llibres per infants.

Si teniu la sensació que l’enfantina us podria interessar visiteu la pàgina de Oak Knoll Books & Press, aquest editors i subhastadors britànics organitzen enguany una venda especialitzada en llibres d’infants i llibres sobre els llibres d’infants que comença amb unes bones rebaixes del 20 al 40 %.

Però és una bona manera de conèixer aquest món que en bibliofília té una importància major, algunes llibreries antiquàries s’hi han dedicat gairebé exclusivament com Sur le fil de Paris, per exemple perquè compten amb una clientela entusiasta i fidel.

8 visualizaciones0 comentarios
bottom of page